Sini Fatin ajrkan..Cara2 Buat sambal
Sotong...Sebenarnya banyak lagi resipi yang fatin nk kongsikan kat cni,
tp gambar msh x mncukupi untk di kongsi..sorry yer:)..nti la eh,sekarg
fatin nk kongsi resipi yang senag2 dulu..jd gmba x yah la byk..jnji
paham jer k:)..sory yer blog ni x lngkap sgt mcm blog masakan lain:)..
ok..Jom tgk bahan2 nya dulu..")
|
Tentunya Minyak Aliff |
|
Belacan Melaka |
|
sotong putih |
|
Bawang Besar
Bahan2 macam Kat atas le yer...
- Minyak dalam 5sb
- Belacan Melaka dalam suku jer* bergantung kpd kemasinan**
- Bawang Besar**
- Cili Kisar
- Secubit Asam Jawa
- Kicap Lemak Masin / Manis
Bawang Besar _ dihiris bulat~Bawang Besar -dihiris
*di satukan dan di tumbuk lumat.
Cara2..
Panaskan
sedikit minyak, sementara tunggu minyak panas, tumbuk bahan yg ada
tanda **. Lepas tu bila minyak da panas,tumiskan bahan bahan yang siap
ditumbuk tadi..tumis hingga wanggi, dan masukkan beberapa sudu cili
kisar..nk pedas letak lebih x nk, letak 2 sudu pun bole..dan masukkan
sotong, goreng sotong separa layur...Bila da garing sikit sambalnya,
amik secubit2 asam jawa,campo air dan ramas sedikit,.dan terus masukan
'air asam jawa'..air jer..biji x pyh k:) dan beberapa titis kicap..ikut
tahap kemamsinan dan perasakan dgn garam kalo x cukup masin lg..jika
sambalnya dah jd warna merah hati...bemaksud da siap..kejap jer dan
paling penting simple..Sume bahan2 tu x yah ada sukatan, sbb kebanyakkan
masakan kampung ni perlu men campak2 jer baru sedap dan rasa air tangan
tu:)...
lg satu, fatin nak pesan, masa tumis bawang n belacan
td, perlu tumis hingga garing, lepas tu baru masukkan cili kisar dan
kacau lg sampi garing...untuk bg masakan wangi dan x hanyir....
~sekian..selamat Mencuba~
|
| |
| | |
|
|
|
|
|
|
|
|